Anlita medietränare för att kommunicera bättre

Att synas i media är något som krävs i en del arbeten, både som beslutsfattare och i affärsvärlden. Idag kommer många i kontakt med att framträda framför en kamera även i form av videomöten. Somliga trivs bra framför både webbkameran och tv-kameran medan andra blir obekväma av att myggas upp och få en lampa i ansiktet, men gemensamt för alla är att deras framträdande kan bli tydligare, mer naturligt och gå rakt på de viktiga punkterna. Genom att tidigt anlita en medietränare kan man förenkla inlärningen och slippa flera vanliga klavertramp som annars gäckar.

Så skapas förtroende via medietränare

En person som verkar obekväm och nervös inför journalistens frågor har svårt att få opinionen med sig. Samtidigt gäller det att inte framstå som arrogant inför ett reellt problem. Att hitta balansen mellan att vara inkännande och samtidigt stå på sig är därför något som de allra flesta talare behöver jobba med. Fundera på förhand ut vad som ska förmedlas med intervjun. Är den till för att skapa trygghet, provocera till handling, eller för att presentera en ny lansering? Alla dessa kräver olika approach, både vad gäller manus och mimik för den som ställer sig framför kameran.

Nå igenom nyhetsbruset i tre steg

När journalister samlar material till nyhetssändningar har de ofta en mängd olika händelser att bevaka. Oavsett hur stark strategi man har är det viktigaste att komma fram genom det stora brus som finns idag. Steg ett är alltså att inte bli bortklippt ur journalisternas material, och utöver det kan följande punkter göra intervjun bättre:

  • Svara ärligt på frågorna som ställs, detta ökar tyngden i intervjun otroligt mycket. Journalisten vill i regel använda materialet hen samlar in, men det gäller att bistå med saklig information för att det ska bli trovärdigt i en nyhetssändning.
  • Behåll lugnet och bli inte provocerad av de frågor som kommer upp i intervjun. Att brusa upp kan ge intrycket av att något döljs, och leder i regel bara till en noggrannare granskning.
  • Bestäm gärna tillsammans med journalisten var intervjun ska ske; i en lokal man känner väl är det lättare att vara bekväm ifall man är lite osäker. Om man ska intervjuas på en annan plats är det bra att vara i god tid och hinna komma ner i varv litegrann innan samtalet börjar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *