E-handel: Betalningssätt och säkerhet

Betalningen utpekas ofta som en osäkerhet inom e-handel, åtminstone av konsumenter, och det är fullt begripligt. I en nätbutik träffas ju aldrig säljare och köpare och överlämnandet av pengar sker därför inte till en person.

Bank- och kreditkort

Den betalningsform som tycks skapa störst osäkerhet är kontokort, eftersom det teoretiskt finns en möjlighet att snappa upp ett kontokortsnummer när det sänds från konsumentens dator till nätbutiken. Men även om avlyssning är möjlig finns det sätt att skydda sig mot detta, och de praktiska riskerna med att skicka kortnummer över nätet har visat sig vara försvinnande små. I många bedrägerifall där stulna kortnummer har använts på nätet har det visat sig att kortinnehavaren dessförinnan har förlorat sitt kort i den fysiska världen.

Fakturor

Faktura hör till de mest populära betalningssätten hos konsumenterna. Det ger dem möjlighet att se och kontrollera varan innan de betalar den och det är enkelt att genomföra själva betalningen. Därför erbjuder också många e-handlare den möjligheten. Men för butiken är det förstås inte lika fördelaktigt. Den skickar ut en vara till en okänd person och hoppas att denne betalar.

Direktbetalning via internetbank

Jämte faktura är direktbetalning via internetbank det mest populära betalningsalternativet för konsumenter. Den upplevs som säkrare än kortbetalningar men ger förstås inte heller möjlighet att se varan innan betalningen genomförs. Däremot är den aningen mer omständlig vid själva köptillfället eftersom kunden måste ha sin dosa, eller motsvarande, för internetbanken tillgänglig. Ur ett handlarperspektiv är detta inte heller idealiskt eftersom kunden lämnar butiken när betalningen genomförs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *