Hur fungerar inbrottslarm med rök?

Räcker det med sirener som tjuter, kameraövervakning och larmbolag som kan skicka väktare? Nej, inte alltid. På vissa ställen kan det ta ett tag innan väktarna har kommit till platsen och räcker det med 2–3 minuter för tjuvarna att ta vad de vill ha kan de göra inbrottet i ”lugn och ro”. Då kan inbrottslarm med rök vara ett effektivt sätt att köpa tid så att väktarna hinner fram.

Hur fungerar det?

När en tjuv bryter sig in via en dörr eller ett fönster upptäcker inbrottslarmet detta. Det absolut vanligaste är då att kameror aktiveras varpå larmcentralen ser vad som händer i rummet. Ser de att det är ett inbrott skickas väktarna.

I vanliga fall har tjuvarna ett par minuter på sig att slutföra inbrottet. Men är det ett inbrottslarm som även har rökfunktion skapas ett ytterligare skydd. Redan efter 3–4 sekunder är rummet helt tjockt av rök. En rök som är omöjlig att se igenom. Att orientera sig och genomföra den stöld som är planerad är därmed extremt svårt.

Beroende på hur stort rummet är tar vädringen av röken olika lång tid men på en återförsäljarens hemsida anges att det tar 30 minuter. Från att detta inbrottslarm larmat väktare och tryckt ut rök i rummet tar det alltså minst 15 – 20 minuter innan tjuvarna kan genomföra stölden. På denna tid bör väktare eller polis hinna fram. Det blir därmed ett mer effektivt inbrottslarm på vis att det inte bara larmar utan även effektivt skyddar.

Ofarlig rök

Den rök som släpps ut av dessa inbrottslarm är helt ofarlig. För att man inte ska missta denna rök mot exempelvis brandrök har man tillsatt en doft. Därmed kan man skilja farlig rök och larmrök om den skulle fellarma.

Om du kopplar in denna sorts av inbrottslarm så testa att utlösa röken för att se dess effekt. Kostnaden per omgång rök ändå bara några kronor.

Kan kopplas till flera inbrottslarm

De rökprodukter som säljs kan idag kopplas till flera olika inbrottslarm. Detta som en extern enhet som ska utlösas om inbrottslarmet varnar för inbrott. Det går även att hitta lösningar som gör att man aktiverar maskinen på distans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *