PPM-systemet reformeras

PPM-systemet reformeras

Den av vissa efterlängtade reformen av premiepensionssystemet (PPM), vilket är en del av den allmänna pensionen, har på senare tid närmat sig verklighet. Regeringen gör allt i sin makt för att få lagändringen på plats i god tid före nästa års riksdagsval. Den gränsöverskridande pensionsgruppen har därför rekryterat den internationella pensionsexperten Stefan Lundbergh, för att enas om ett lagförslag som förändrar premiepensionssystemet.

PPM-systemet gör det möjligt för svenska pensionssparare och pensionärer att själva fatta beslut kring hur en del av den statliga pensionen ska investeras. De kan antingen välja någon eller några (upp till fem) privata fonder från Pensionsmyndighetens fondtorg, eller välja det statliga förvaltningsalternativet AP7 Såfa (Sjunde AP-fonden) som är det förvalda alternativet.

Advisor kan PPM

Fondbolag som Advisor gillar PPM i dess nuvarande utförande, och branschorganisationen Fondbolagen håller inte med om att fondtorget bör krympas från drygt 800 valbara fonder till betydligt färre. Advisor har i 17 års tid ägnat sig åt att förvalta sina kunders PPM-konton, och har under denna tid åstadkommit en avkastning på cirka 10 procent per år. Du som vill att ditt PPM-konto förvaltas av en professionell förvaltare kan ansöka om att låta Advisor ta hand om fondbyten åt dig.

PPM-reform populistisk?

Även om processen för PPM-reformen har pågått i mer än tre år, har det politiska behovet för reformen ökat under de senaste månaderna till följd av diverse skandaler som involverar olika fondbolag med fonder på fondtorget. Även telefonförsäljare som använder vilseledande säljtekniker eller i vissa fall direkta lögner har varit ett problem. Pensionsmyndigheten berättade förra året att vissa personer har vilseletts av telefonförsäljare som påstått sig ringa från myndigheten, och av försäljare som påstår att AP7 Såfa har lagts ner.

Pensionsgruppen har nu flera olika rapporter och förslag på bordet som föreslår hur PPM-systemet bör förändras, bland annat en ny rapport från Pensionsmyndigheten som handlar om hur systemets kunder bör skyddas. Myndighetens förslag inkluderar ett förbud mot telefonförsäljning inom ramarna för PPM-systemet, att de fondbolag som verkar på fondtorget ska ha varit verksamma i minst tre år, samt ett tak som begränsar hur stor andel av en fonds totala kapital som kan florera i premiepensionssystemet.

Posted in PPM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *