Undvik vattenskador – köp ett vattenlarm

Undvik vattenskador – köp ett vattenlarm

Alla husägare borde ha ett vattenlarm. Med ett vattenlarm upptäcker man vattenläckan i tid och kan undvika stora fuktskador och kostsamma och tidsödande renoveringsarbeten.

Varför köpa vattenlarm?

Vattenskador är förrädiska. De kommer smygande och kan växa ostörda under lång tid. Vattenläckor uppstår ofta intill diskmaskinen, varmvattenberedaren eller i källarutrymmet. Om vattenläckan inte upptäcks snabbt så orsakar den stora skador på ditt hem och egendom. Rör och vattenledningar brukar vanligtvis gömmas på olika sätt. De kan finnas under golv och bakom lister och väggar. Därför märker man inte när ett rör börjar läcka. Och när en vattenskada väl är ett faktum så har du en omfattande och dyr renovering framför dig. I många fall kan man inte ens bo kvar i sin bostad utan måste flytta ut under lång tid, ofta flera månader. Investerar du i ett vattenlarm blir du varnad så fort ett rör börjar läcka och innan allvarliga skador uppstår. Du slipper långdragna och kostsamma renoveringar.

Kan jag installera ett vattenlarm själv?

Man kan montera ett vattenlarm på lite olika sätt men för det mesta kan du göra det själv. Vattenlarmet kan ställas på golvet eller placeras på en vägg. Du kan också montera larmenheten i diskbänkskåpet, då ska sensorerna läggas vid diskmaskinen och avloppsröret. Börjar det läcka från diskmaskinen så suget sensorerna upp vattnet och larmet aktiveras. Man kan också installera ett larm i badrummet eller bakom akvariet. De flesta larm kommer utan batterier, du måste alltså själv köpa batterier för att få det att fungera. Har du valt ett mer avancerat larmsystem så kan du behöva professionell hjälp med installationen. En larminstallatör kan ge dig råd och vägledning så du vet var sensorerna ska placeras och hur många sensorer du behöver. När larmet väl är installerat så ska du alltid testa om det fungerar. Lägg på en våt handduk på sensorerna och se om larmet ljuder. När vattenlarmet börjar ge ifrån sig korta pip så innebär det att batterierna håller på att ta slut.

Hur uppstår vattenskador?

De flesta vattenskador uppstår av vatten som strömmar ut från vattenledningarna. En stor del av dessa skador hade kunnat undvikas om vattenlarm hade funnits. Även små vattenläckage från rören kan orsaka stora skador. Det kan till exempel vara en ventil som är placerad någonstans där man inte tillbringar så mycket tid, börjar ventilen att droppa så kan det med tiden bli väldigt omfattande fuktskador. Ett vattenlarm känner av även små läckage och varnar fastighetsägaren innan en allvarlig skada har uppstått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *