Vad är ett simkort för barn?

Ett simkort för barn är anpassat utifrån den säkerhet och de tjänster som barnen behöver. Ofta handlar det om säkerhet och tjänster som föräldrar uppskattar för bättre kontroll.

Abonnemang eller simkort för barn…

Egentligen är det ”fel” att ange att simkort för barn är anpassade för barnens behov. Det är nämligen ingen fysisk skillnad på dessa simkort mot de som används av vuxna. Skillnaden ligger istället i de abonnemang som erbjuds. När ett företag anger att de har passande simkort för barn så handlar det alltså om att de har passande abonnemang för de yngre i familjen.

Vad är skillnaden?

Vad skiljer mellan ett simkort för vuxen eller för ett barn?

 • Barn får inte teckna abonnemang
  Personer under 18 år får inte teckna abonnemang. Det innebär att en förälder måste vara juridiskt ansvarig för abonnemanget. Däremot kan numret registreras på barnets namn. Detta delvis beroende på hur abonnemangsformen är uppbyggd.
 • Med spärrar
  Det som framförallt kännetecknar simkort för barn är de begränsningar som ingår. Det kan exempelvis vara att barnet inte kan ringa utomlands, genomföra köp eller ringa betalnummer. Detta för att undvika att onödiga (och oväntade) utgifter ska uppstå.

  Hur abonnemanget ska kunna användas kan exempelvis hanteras via en app – som föräldern har tillgång till.

 • Utan extratjänster
  Generellt är simkort för barn utformade mycket enkelt. Det ingår fri telefoni, fria sms och en specifik surfmängd. Fler funktioner behövs sällan vilket innebär att billiga abonnemang oftast kan väljas.

När barnet blir 18 år

Ett abonnemang som tecknats i en förälders namn kan övergå till barnet när personen blir 18 år. Det vanligaste är däremot att föräldern säger upp pågående abonnemang och att barnet själv får teckna ett nytt.

Simkort, Abonnemang och Mobil

Ett alternativ till att enbart teckna ett abonnemang är att köpa mobilen på avbetalning samtidigt som abonnemanget tecknas. Det innebär att en förhöjd månadskostnad uppstår under de exempelvis 12 månader som avbetalning sker. Därefter betalas enbart kostnaden för själva abonnemanget.

Även avbetalningar har en åldersgräns på 18 år. Dessutom kommer återförsäljaren att genomföra en kreditbedömning på köparen vilken ligger till grund för om delbetalning kan erbjudas eller inte. Exempelvis är det många återförsäljare som inte godkänner delbetalningar till personer som har betalningsanmärkningar vilket innebär att enbart kontantbetalning är acceptabelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *