Vad påverkar priset för kamerabevakning?

Vad påverkar priset för kamerabevakning?

Kamerabevakning är ett relativt billigt sätt att öka säkerheten kring sin egendom. Hur billigt det faktiskt blir, beror på flera faktorer. Till exempel om du vill att det ska vara kopplat till operatör och hur många kameror du behöver.

Operatör

De stora larmbolagen erbjuder som regel kamerabevakning som en del av ett större skyddssystem. Exakt hur stor del av priset som kamerasystemet utgör är svårt att uppskatta på förhand, men klart är att priserna kan variera mellan olika operatörer. Om du ska skaffa den typen av skydd för din fastighet eller ditt företag, är det en god idé att tala med flera olika operatörer. På så vis kan du vara säker på att du betalar ett marknadsmässigt pris, och inte anlitar en dyr uppstickare.

Nischade företag för kamerabevakning

Internationellt, varav ett par verksamma i Sverige, finns företag som enbart säljer kamerabevakningstjänster till framförallt privatpersoner. Dessa tjänster är billiga. Ofta betalar du en engångskostnad för en kamera som kan monteras vid till exempel dörren eller altanen. Kameran kopplas sedan ihop med en app på din smartphone, så att du själv kan övervaka vad som sker inom kamerans synfält.

Även här kan dock priserna variera. Inte bara för vad det kostar att köpa själva kameran, utan även den löpande kostnaden för att spara inspelningar. Precis som när du köper kamerabevakning av en större larmoperatör, kan det löna sig att jämföra priser innan du tar ett beslut.

Uppkopplad kamerabevakning eller inte?

När du köper kamerabevakning av en operatör finns som regel möjlighet att koppla upp videon till en larmcentral. Det här är en faktor i prissättningen. Om det dessutom ska ryckas ut på larmen så kommer även det att kosta. I en del abonnemang ingår fria utryckningar av väktare, men det kan även kosta per utryckning.

Företagare eller privatperson

Om du är företagare eller privatperson är egentligen inget i sig som påverkar priset för kamerabevakning (förutom att företagare inte betalar moms, då). Däremot kan man konstatera att företagare oftare har större behov av strängare bevakning, vilket påverkar priserna. Till exempel kan en butiksägare önska att larmcentralen följer eventuella gärningsmän live vid ett oväntat besök. Det kan också användas för att snabbt larma om det börjar brinna i fastigheten. Fria utryckningar är exempel på något som oftare kan önskas (och kostnaden rättfärdigas) av företagare.

Sammanfattning:

  • Val av operatör
  • Nischat företag för kamerabevakning
  • Kopplat till larmcentral eller inte
  • Företagare eller privatperson?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *